Ett inlägg speciellt till pappa

 
Okej, detta blir ett typiskt idag-har-jag-inlägg! Måste uppdatera pappa där hemma.
 
Dagen började med den förbannade väckarklockan som ringde, dessutom en timme för tidigt eftersom Maja inte ställt om sin klocka. Den var alltså bara 6 när vi tvingade oss upp ur sängarna för första gången..
 
Det serverades sedan frukost i hotellets källare, det såg lite ut som på restaurangen vi var på igår, välvda tegeltak och dämpad belysning. Maja åt rostad macka med nutella och chokladflingor.
 
 
Klockan nio gick vi i samlad trupp från hotellet, det snöade och var faktiskt ganska kallt, men vi gick oss varma. Första stoppet var det gamla judiska kvarteret Kazimierz, här bodde det innan förintelsen nästan 60 000 judar, efter förintelsen stod området helt tomt. Idag pågår stora renoveringar där och stadsdelen är på väg att återigen bli ett populärt bostadsområde både för judar och icke-judar. Det var faktiskt häftigt att se hur dom renoverade överallt!
 
Nästa stopp var en gammal judisk kyrkogård! Här har dock ingen begravts på över 200 år.
Vi var också inne i synagogan som snart skulle öppnas efter att ha varit stängd jättelänge. 
Dagens prio-ett var detta ställe! Den gamla ingången till Schindlers fabrik. Här har de gjort ett stort museum, dock fokuserade det mestadels på själva kriget och inte Schindlers fabrik, men det var ändå häfitgt att veta att det var just här de höll till. Under dagens vandring gick vi också förbi flera inspelningsplatser från filmen och man kände fortfarande igen sig.
Här är lite bilder från muséet, kolla golvet på bild två!
Och så slutligen det gamla apoteket som låg i det stora ghettot i Krakow dit judarna tvingades. I det här apoteket utförde judarna i hemlighet olika läkaringrepp, något som tyskarna aldrig upptäckte. Apoteket var också samlingsplatsen för den motståndsrörelse som växtre fram bland judarna, här utbytte de information och tankar.
 
 
Tillbaka på hotellet var vi runt klockan tre idag! Då hade vi även hunnit sett den stora borgen som finns mitt inne i Krakow. Ganska slut efter en så lång förmiddag. Sedan dess har vi mest bara slappat på hotellet.Om en kvart ska vi samlas nere i hotellreceptionen för att gå ut och äta polsk mat på en fin restaurang!

Kommentarer
Sara

Hahahah! Men du vet att man måste ta kort på det man själv äter också?!!!!

2012-10-31 23:22:51
URL: http://sssaraohman.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL/Blogg:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0