50/60-årskalas

Igår var det alltså dags för 50- och 60-årskalas för Johans morbröder (morbror + ingift morbror för att vara exakt). Strålande sol, över 25 grader i vattnet och trevligt sällskap resulterade i en jättebra eftermiddag och kväll. Efter middagen var Johan med och spelade lite gitarr, och senare sjöng Ida så fint. Ja, en perfekt svensk sommardag helt enkelt!
 

Middag på Fröknarna Fräs

Igår åkte vi alltså ut till Torsbys camping och åt på restaurangen Fröknarna Fräs, varsin burgare fick det bli. Vi hade lite tur, för grillen hade egentligen redan stängt, men dom lyckades fixa en liten specialare åt oss. Supergott! Anton var med och det blev en jättefin kväll nere vid vattnet. Båten på bilden är dock tyvärr inte våran.
 
När vi precis ätit upp vår mat kom ett helt gäng med människor vi kände, Filip och Martin beställde in champagne och snart gick kvällen över i natt. Vi åkte ganska tidigt för Johan skulle jobba idag. Själv har jag ägnat förmiddagen åt slapp i solstolen och träning på gymmet. Nu gör vi oss redo för att åka ut till Johans sommarstuga, 50-årskalas står på schemat. Vi hörs!

Fredagskläder

Fredag den 11 juli idag, och inte vilken fredag som helst! Idag fick vi nämligen antagningsbeskeden till universitetet! Gissa vad? Jag kom in! Och Johan också! Och min bror! Och Jimmy! Så nu är vi en liten liga som drar till Linköping i höst och det ska bli SÅ KUL! Här är min coola klädsel för ikväll, hehe, den ni.
 
Nej men ärligt. Är SÅ GLAD! Jag och Jimmy börjar alltså på läkarlinjen, medan Johan och Jonas tog sig in på två olika civilingenjörsutbildningar, fantastiskt!

Sol och bad

Åh så härligt det är att sola och bada! Och att det faktiskt känns SKÖNT att hoppa i vattnet som i vanliga fall känns så iskallt. Spenderade hela dagen igår med fina vänner vid en badplats i Torsby, sedan blev det ett kvällsdopp med Johan och Ida och idag blev det först bad med mamma och Maja och sedan en tur på jobbet. Hoppade in och jobbade lite extra idag, men jobbet som personlig assistent är verkligen det perfekta sommarjobbet! I alla fall om man tycker om att vara ute.
 
Ja, det var en liten uppdatering från mitt just nu ganska händelselösa liv. Hoppas ni har det bra i värmen!

Sommarvärme

Idag har det varit så jäkla varmt! Äntligen lite sommar! Och ledig är jag också, kan inte bli bättre. Eller jo, det faktum att jag är ledig tills på SÖNDAG gör det ännu bättre. Hoppas det fortsätter att vara såhär fint utanför husväggarna.
 
Igår tecknade jag medlemskap på Torsby Atletklubb och fick därmed ett gymkort på Puls. Var där med Matilda igår och vaknade upp med en ordentlig träningsvärk i benen. Åkte med Johan när han började jobba och körde en ny runda på gymmet, magen som fick sig en omgång den gär gången. Efter drygt en timme promenerade jag tillbaka hem till Johan, tog en dusch och sedan bar det iväg till Torsby igen för lite lunch. Efter det ett besök på pappas kontor och nu sitter jag här, häller i mig vatten och slöar i soffan.
 
Klockan 18:30 är det uteträning vid gymmet, det vankas tydligen däcklyftning och annat tok. Funderar på att bege mig dit, om mina träningsömma ben bär mig..
 
Bilderna är förresten från midsommar! Hade en fantastisk midsommarkväll som inleddes med tjej-grill hos Emma, sedan vidare till Martin Svedlund och så traditionsenligt dans på Faktoriet. När det stängde tog vi ett iskallt nattbad och sedan avrundade vi natten huttrandes i Matildas lägenhet! Finfint, med andra ord.

TACK!

Vill bara säga TACK! för all fin respons på inlägget jag skrev igår! Tänk att över 30 personer delat på Facebook. Att snart 800 personer varit inne här och läst på ungefär ett dygn. Att så många skrivit sms, på Facebook och till och med ringt både mig och mina föräldrar för att ge mig beröm! Det gör mig så glad, både över alla snälla ord men också över att så många tycker som jag. 
 
Tillsammans är vi fler. Jag vill också understryka, om det var otydligt, att det alltså inte är Torsby kommun som sagt nej utan 11 enskilda individer.
 
Sen vill jag också att ni tar er en extra titt på de två sista bilderna här ovan. En människa som du och jag, som tyvärr upplevt detta hemska. 
 

Irma & Jimmy

 
Idag var min absoluta favoritIrma tillbaka hemma i Torsby! Hon är annars i Norge och drar in pengar, så nu var det tre veckor sen vi sågs sist! Så kul att se henne igen. Det dröjer tills nästa gång hon kommer på besök, så vi planerar en liten roadtrip till grannlandet, skulle vara kul!
 
Här är några bilder på Irma och Jimmy från balen, finast av alla!

"Nej, ni är inte välkomna här"

 
När jag under gårdagen satt i bilen och nyhetssvepet i P3 klingade ut hade en stor frustration och ilska bubblat fram i min kropp. Bland nyheterna nämndes Torsby, den ort som jag vanligtvis håller så nära hjärtat. Men inte var det i några positiva drag Torsby på ett fåtal sekunder målades upp, nej, allt annat.

Och på sätt och vis med all rätt. För det visade sig att det i Torsby bor människor som anser att ensamkommande flyktingbarn inte är välkomna till vår ort. Att de inte "förtjänar" vår hjälp. Under gårdagen blev det nämligen klart att det hem som planerats för sex ensamkommande flyktingbarn inte blir av, för att 11 grannar sa nej. Någon ska ha förklarat sig med att "de är ju inte barn, de är ju 14 år".

14 år. Min yngsta lillebror är 15 år men jag skulle ändå på många sätt klassa honom som ett barn. Trots att han med iver söker sitt första jobb och lagar sin egen mat när han kommer hem från skolan, så är han ett barn. Ett barn som jag hoppas skulle få hjälp om rollerna var ombytta. Om det var han som tvingats lämna sitt land utan någonting i ryggsäcken, förutom möjligtvis upplevelser brutalare än vi kan föreställa oss.

Sex ensamkommande flyktingbarn skulle alltså fått flytta in i Torsbys gamla prästgård, men 11 grannar sa nej. Låt oss bara upprepa och begrunda detta ett slag: de sa nej. Nej. Nej ni är inte välkomna här. Nej, vi vill inte ha er.

Varför? Frågan som cirkulerat i mitt huvud enda sen det första stinget av ilska- tills nu- när jag sitter här med klump i magen och olust. Varför? För att prästgården skulle användas till något bättre? För att barn är jobbiga? Eller varför? Jag ser ingen som helst rimlig förklaring.

Jag anser att det viktigaste här i världen är att förstå att alla är lika mycket värda. Det är det mest fundamentala och grundläggande av allt för att bygga ett samhälle och en värld fritt från våld och hot. Att alla är lika mycket värda (som vi ständigt blivit matade med sedan vi var små) betyder för mig att alla förtjänar hjälp och skydd. Men nu har Torsby, eller åtminstone dessa 11 grannar, slagit fast att detta inte stämmer. Att alla inte alls är välkomna. Även om dom är barn.

Barn som med all säkerhet riskerat sina liv för att ta sig hit. För tror ni att de köpt en flygbiljett, packat sina väskor och tryggt landat på Arlanda så tror ni fel. Kanske har de varit på väg i åratal. Kanske har de ätit sopor. Kanske har de utnyttjats på vägen. Kanske har de sett kamrater dö. Kanske har de mutat sig fram, satt sig på ett stort stort hav i en liten liten båt och kämpat sig från gräns till gräns. Kanske visste de inte ens vart de var på väg?

Jag vill påminna om det som Åsa Romson (mp) igår nämnde i sitt tal i Almedalen: "just nu är fler människor på flykt i världen än vad det var under andra världskriget. Fler än 50 miljoner människor!” Tänk på hur många av dem som är barn. Som sett föräldrar dö och syskon våldtas. Som somnat till ljudet av exploderande bomber och smattrande pistoler. Sex barn ville komma till Torsby, men ni sa nej.

Jag vill inte veta vilka ni är. Jag vill inte veta vilken rimlig förklaring ni tycker er ha till varför ert nej blev ett nej. Vi kommer aldrig komma överens, aldrig tycka samma sak. Men jag hoppas att ni nu känner åtminstone ett litet ansvar för att Torsby, som för mig är så varmt och förknippat med så mycket bra, nu rasiststämplas i nyhetssverige. Jag hoppas ni reflekterar över reaktionerna som kommit från alla håll och kanter (tex detta inlägg). Jag hoppas att ni en dag kan tänka om, lära om. Jag hoppas att ni kanske helt enkelt inte insåg vidden av ert nej. Jag hoppas att jag inte känner er.

För mig är detta helt galet. Sex barn. Vi är sex personer plus hund i min familj. Tycker våra grannar att det är jobbigt att ha oss runt husknuten? Det tror jag inte. Det här är större än så, och det, det är väldigt, väldigt skrämmande. Vi har en skyldighet att göra det vi kan och kanske kan vi inte hjälpa alla, men sex flyktingbarn, det trodde jag vi kunde klara av.

 


Theotrollet

Två bilder på min favoritTheo! Knäppta när han och hans bästaste familj var och hälsade på oss under Felix konfirmation i slutet av Maj. Då var vi i slalombacken hemma, letade efter sista snön, hittade den, och kastade snöbollar. En timme senare var vi nere i Älven och badade. En fin dag!
 
I förrgår träffade vi Theo igen, då fyllde han nämligen två år! Då blev det födelsedagskalas i Norrköping, innan den var vi på examensfest/inflyttningsfest hos min kusin och hennes pojkvän. Den kvällen rullade jag i säng. Men det var det lätt värt.
 
Nu står även mina första flyttlådor i lägenheten och mitt huvud har redan tänkt ut precis hur det ska se ut. Ska bli så spännande! Och om 11 dagar kommer antagningsbeskeden, nu får vi bara hålla tummarna..
 

En tillbakablick

Eftersom jag varit ganska dålig på att blogga under en lång tid så har vi en hel del att titta tillbaka på som ännu inte fått synats i bloggen. Till exempel:
1. Valborg i Uppsala
2. Felix konfirmation
3. Magaluf
4. Balen i Torsby
5. Studenten i Torsby
6. Jonas student
 
Tänkte att vi försöker ta ikapp detta dom kommande dagarna, alla ok med det?