Ny klocka och rosa naglar

Sen vi var i Magaluf har mina naglar växt så det knakar, himla bra tycker jag. Hittade ett oanvänt rosa lack i badrumsskåpet och tyckte det blev fint, ser ut som godis! Glittrigt och lite skiftande i färgen. I övrigt så ser ju min hand så himla äcklig ut på första bilden såg jag nu? Som ett russin.... jaja fokusera på färgen.
 
En ny klocka pryder även min vänsterarm. En ny älskling, helt klart. Fick den i 20-årspresent av min kära familj. Den är från märket Certina och såååå fin. Och på tal om klockor så är min andra bebis från London spårlöst jävla borta, den är roséfärgad, ni som känner mig vet säkert hur den ser ut pga använder den jämt. Någon som sett den? Snälla? Valfri hittelön utlovas.
 

Regniga dagar

Regn regn och mera regn. Den svenska sommaren gör sig ju inte direkt oigenkännelig. Just nu känner jag mest för att boka en sista minuten till någon varm och solig plats. Riktigt så långt tar jag mig inte den här gången, men imorgon när jag går av mitt pass på jobbet bär det av mot Norrköping/Linköping. Examensfest för kusin, tvåårs-kalas för Theotrollet och inflyttning av diverse saker i min lilla lägenhet står på schemat. Det kanske jag aldrig sa förresten? Lägenheten som jag tittade på i maj blev "min"! Tvärs över gatan från universitetet. Perfekt.
 
För övrigt: vem åker till Norrköping dagen efter bråvalla..? Nästan skönt att det regnat :-) mvh Skadeglad.
 

När festivalscenen domineras av män

Det var några år sedan jag för första gången såg denna fråga diskuteras i diverse sociala medier: fenomenet att festivalscener domineras av män. En diskussion jag sedan följt, dels för att jag själv är ganska så frälst vid festivaler och en flitig festivalbesökare, men också för att jag allt mer börjat intressera mig för feminism och politik.
 
Så, nu tänkte jag att vi ska bena ut den här frågan lite. Varför skulle detta vara ett problem, är det överhuvudtaget så här det ser ut? Vi börjar med lite siffror som bevisar följande: ja, Sveriges festivalscener har faktistkt i flera år dominerats av män. 2012 var 88% av alla bokade artister till Sveriges 10 största festivaler män [källa]. 2013 var siffrorna något bättre, men fortfarande var andelen kvinnliga akter endast 19%, det är 2 av 10. (76% män, 19% kvinnor, 5% mixade) [källa].
 
Om detta är ett problem eller inte är ju sedan en induviduell fråga, det beror på vad du tycker själv. Men enligt mig är det här ett problem, att vi ännu inte är i närheten av ett jämställt artistutbud på Sveriges festivaler. Igår drog till exempelvis Sveriges största festival Bråvalla igång, andel manliga akter? 84%.[källa]
 
Så vad beror detta på? Hur kommer det sig att andelen män i rampljuset är så många fler? Vissa skulle kanske hävda att det helt enkelt finns fler manliga artister, men jag köper inte det argumentet. I världen finns ungefär lika många kvinnor som män- 50% av varje- så om andelen män som på något vis håller på med musik är så många fler än andelen kvinnor - då har vi ett problem någonstans. För varför skulle män födas till att tycka mer om musik än kvinnor? Varför skulle män födas med mer musikalisk talang än kvinnor? Kan det isåfall istället vara så att män tillåtits ta mer plats och, tex, spela mer musik?
 
Många festivalbokare hävdar att de bokar "kvalité för kön", men då undrar jag om det ena måste utesluta det andra? Om jag tittar i min skivsamling uppe i mitt rum så finns där en ganska jämt fördelad skara artister. Paramore, Adele, Lykke Li och Veronica Maggio trängs med Mumford and Sons, Oscar Linnros, Håkan Hellström och Daniel Adams Ray. Ungefär lika många män som kvinnor. Och av 10 akter i musikbranschen så MÅSTE det finnas fler än två icke-manliga som är tillräckligt bra för att spela på någon av Sveriges största festivaler.
 
Det finns statistisk som visar att de flesta festivalbokare är män (88% 2013 [källa] ). Med dessa siffror i ryggen blir det ganska uppenbart - att män tenderar att boka andra män. Något jag tror görs av lathet. För ofta tror jag att dessa festivalbokare inte med mening väljer bort kvinnor, utan att de bara inte väljer att titta en extra gång, vilket idag tyvärr verkar krävas för att få syn på alla grymma kvinnliga artister och band.
 
Att festivalscenerna runt om i Sverige domineras av män är alltså ren fakta. Om detta är ett problem eller inte är upp till var och en, men enligt mig skapar detta en ond cirkel. En ond cirkel som började växa någonstans i de strukturer som säger att män får ta mer plats. Att män får höras mer innan de tystas. Att män har större friheter. Något som verkar ha lett till att manliga artister syns mer och därför bokas i större utsträckning. Att dessa män då syns ännu mer och bokas ännu oftare. Att färre kvinnor står på scen handlar nog egentligen inte så mycket om att det finns färre kvinnliga artister - utan för att det är de manliga artisterna som syns. Ett mönster som jag tror att vi aktivt måste vara med och bryta. Exempelvis genom att boka fler kvinnor till våra festivaler - även om det kräver lite mer ansträning. Det behövs fler kvinnliga förebilder i många sammanhang. Det finns ingenting som säger att en kvinnlig musiker är sämre, så varför är det de signalerna vi fortsätter sända ut?
 
Jag tror på ett demokratiskt samhälle där män och kvinnor har samma rättigheter och skyldigheter. Där vi har samma friheter och möjligheter. Just nu är det inte så musikbranschen ser ut, och så länge vi inte lyfter de kvinnor som finns kommer de manliga förebilderna vara fler. Föreställningen om den manliga musikern kommer leva kvar och så kommer ingenting förändras. 
 
Endel kanske hävdar att granskningen av Sveriges festivaler ur ett jämställt perspektiv bara skapar problem, men det tror jag inte på. Vi måste börja öppna våra ögon och se att jämställdhet inte bara handlar om lika löner, utan om så mycket mer. Och att så många saker lägger grunden till de skillnader som finns idag - till exempel i vilken grad kvinnor exponeras. På festivaler, i TV och andra sammanhang. Många gånger tror jag inte ens vi reflekterar över att det är mannen som står längst fram, mannen som syns. Detta är ett sånt exempel. 
 
Jag älskar festivaler och musik. Kommer alltid att göra. Men jag tycker också att alla Sveriges festivalarrangörer har ett ansvar. Ett ansvar över vilket budskap de väljer att sprida. Och jag ser med glädje fram emot den dagen då Sverige erbjuder en åtminstone relativt jämställd festival - en festival som visar att män och kvinnor är precis lika bra, och att de förtjänar lika stor plats på våra svenska scener.
 
Tummen upp till framtida jämställd festival

IvyRevel

Tjoho! Idag fick jag hem ett paket från IvyRevelJust nu har även denna sida, som många andra, sommarrea. Tips tips! Jag beställde bikiniöverdel (149), t-shirt (179) och det fina gröna linnet för 299! Blev verkligen superpositivt överraskad när jag öppnade (slet upp) paketet och kände på alla fina tyger som kläderna var gjorda i. Linnet var gjort i två lager supermjukt glansigt tyg med jättefint lagda veck. T-shirten var gjord i ganska tjockt bomullstyg vilket fick den att inte kännas så fladdrig, något jag gillade. För att inte tala om bikiniöverdelen, den var perfekt på alla sätt och vis. Satt perfekt, gjord i tjockt tyg, jättefin knäppning i ryggen och band som gick att ta av.
 
Tyvärr fick jag skicka tillbaka t-shirten då den kom i storlek L, och jag beställde xxs. Hoppas detta bara var otur för tyckte så mycket om alla plagg och företaget. Har skickat efter en ny nu, så får väl se vilken storlek den kommer i.. I vilket fall, IvyRevels sommarrea är ett hett tips!
 

Lilla Elling


Men duuuuud i vala, lilla bebis-Elling! Det här är alltså mina kusiners nya tillskott, Boris nya hundkusin! Så fin. Och lite galen. När vi kom var han nämligen mitt i ett sånt där valpigt dampryck där han spurtade mellan oss, bollen (som var större än honom själv), leksaksgrisen och så tillbaka till oss igen. Lite senare hittade han en kruka som han brottades med i säkert 20 minuter. Sedan däckade han på soffan.
 
Så roligt att träffa kusiner och faster lite mer spontant, annars träffas vi oftast på olika högtider, vilket ju egentligen blir alldeles för sällan. Annie var en av dom som packat väskan för en helg på Bråvalla, ååååååh... alltså, denna ledsamhet jag känner över att inte vara där... buhu.
 
Men, då får jag kika på bilderna på söta Elling istället och tänka på lönen som kommer i slutet av Juli. Och fortsätta googla sommarfestivaler med Sofie, kanske hittar vi någon annan att åka på. Tips?

TILLBAKA!

Ja men, ni läste rätt! Jag är tillbaka. Efter ett något o-annonserat blogg-break. Så blir det när sommar, skolavslutningar, studenter och jobb kommer ivägen. Under min lilla paus har jag samlat på mig ett helt gäng fina bilder från allt som sommaren hittills har erbjudit, så nu blir det full fart på bloggen. Bra va? Visst? Ja, klart ni tycker!
 
Bilderna ovan (varför fick jag googla hur det stavades?) är från igår när jag och pappa var på lunch hos farmor. Efter det styrde vi bilen mot Karlstad för att hälsa på nya lilla hundkusinen Elling. Så söt, såklart. 
 
Nu är jag på jobb, deppig över att inte sitta i en bil mot Bråvalla.... Om någon av er ska dit måste ni ha lite extra roligt för mig. Är så avundsjuk.

Några födelsedagar

Idag fyller jag hela TJUGO ÅR vilket känns minst sagt sjukt. Tänkte vi skulle summera några senaste födelsedagar, eftersom att jag har haft turen att ha så himla superroliga födelsedagar!
 
15 år. Jag hade en massa vänner på besök och bjöd på tårtor som mamma förberett hela förmiddagen. Vi spelade kubb, (ni ser tjejlaget på bild som sjävklart vann alla tre omgångar), fikade massor och på kvällen tryckte alla gäster ner sig i våra soffor och såg på Bert.
 
16 år. Det var en måndag, sista måndagen i nian. Alla mina fina klasskompisar och parallelklass-kompisar åkte till Oslo, här en mycket fräsig bild från Holmenkollen. Kvällen innan hade min klass kommit hem från världens bästa dagar på Gotland. Jag minns att jag och Lojs, mitt i vår värsta Twilight-period, cyklat in till Visbys gamla bokshop. En dammig en med noga utvalda böcker. Dagen efter, på min födelsedag, skulle en liten sidostory från Twilight släppas, och det visade sig att den gamla mannen som ägde butiken beställt hem en hel låda med just dessa böcker. Han visade oss på dem, och vi fick köpa varsitt ex en dag för tidigt, förstå lyckan?!
 
 
17 år. Första året på gymnasiet var nästan helt avslutat! Hilding, en kille från min klass, överraskade mig med en present när jag stod och rensade ur mitt skåp. Det var en fantastiskt fin tavla som han målat alldeles själv till mig! En av dom absolut bästa presenter jag fått. Efter det, vid lunch, dansade jag och dansgruppen jag var med i en dans som fick mig att vilja sjunka genom golvet på treornas studentlunch, haha. Sedan åkte jag och massa nya Torsby-vänner hem till mig i Xär. Vi fikade och skrattade och provade en massa smink från Mary-Kay. 
 
18 år. En skoldag som verkligen inte blev en helt vanlig skoldag. Finaste Johan hade gömt ett paket i mitt skåp med världens gulligaste post it-lapp på och inte nog med det, han hade också planerat en riktig kupp med mina fyra bästa xärs-vänner. Mitt under eftermiddagens biologilektion kom dessa fyra människor nämligen in i mitt klassrum med ljus och bakelse och sjöng. Hela klassen ställde sig upp och sjöng de med och sedan tog mina vänner med mig tillbaka till Karlstad, där de kom ifrån. Jag köpte min första cider ute och där myste vi hela kvällen.
 
19 år. Hittar inte en enda bild från min 19-årsdag, så det får bli denna som är tagen någon dag senare på vår mösspåtagning. Men min 19-årsdag var så väldigt fin! Den firades i två etapper, en dag med Johan och en dag med familjen. Första dagen bjöd Johan mig på jättegod mat och så gick vi ner till älven och jag fick så många fina paket. Dag två blev jag firad av min familj med tårta och trerätters, och så var vi och såg på Hagfors-balen. Detta var sista helgen innan studenten och solen sken oavbrutet, så bra födelsedag(ar)!
 
Och NU är jag alltså på väg till Göteborg med Moa, Lisa, Sofie och Lojs! (Om allt gått som det ska, detta är ett tidsinställt inlägg). Tänk så lyckligt lottad jag är! Ännu en grym födelsedag och lägga till på listan!
 
 

Födelsedagskväll

Efter min födelsedagsbrunch följde en riktigt slapp eftermiddag. Jag och Johan sov i solen tills det var tårta-dags och sedan vilade vi lite till innan det var dags för mat. När vi åt tårta fick jag en massa fina paket. Bland annat pengar till en klocka som jag önskat mig och diverse flytta hemifrån-saker. Helt perfekt. 
 
Att ha min fina familj, inklusive farmor, mormor och Johan, runt mig en sån här dag är nog ändå den bästa presenten av alla. Att äta supergod mat och bara vara. Tänk vad konstigt det blir när jag flyttar i höst. Men så spännande det ska bli! Efter idag står ännu en låda med flyttgrejer fylld ute i garaget, den rymmer både tekanna, skålar, koppar och örngott. Jag börjar med andra ord bli ordentligt utrustad!

Födelsedagsbrunch

Imorgon fyller jag hela 20 år, så det smygfirade vi idag! Imorgon är jag ju inte hemma eftersom jag och några favvotjejer åker till Göteborg för att se HÅKAN (Ja, hans namn måste alltid skrivas i versaler).
 
Började därför dagen med en frukostbrunch som jag beställt. Blev nybakat rödbetsbröd, gott pålägg, frukt, lite chokladfondue och kokt ägg. Sen dukade vi fint på altanen där alla satte sig, en jättemysig förmiddag. Perfekt sista frukost som 19-åring!

Magaluf

Hej vänner! Sitter just nu på jobbet med en dator som är död och vars sladd självklart ligger kvar hemma, så Magaluf-bilderna får vänta till imorgon. Igår när jag tänkt ladda upp dom första var jag så trött att jag somnade innan jag ens hann starta datorn. Haha, inte ovanligt.
 
Här ser ni i alla fall två bilder som fina Amanda har knäppt, åh, längtar redan tillbaka. Speciellt när man sitter själv på jobbet och det enda som hörs är klockan som tickar och någon ensam liten epa som kör förbi fönstret.. Men! Detta är faktiskt starten på ännu en fantastisk vecka, på lördag fyller jag nämligen 20. Det smygfirar vi på fredag för på lördag tar jag några bästisar under armen och drar på HÅKAN! Det ni! Bättre 20-årsdag får man ju leta efter.
 

Välkommen, JuniTillbaka hemma i Sverige, och nu har det hunnit bli juni! Detta firade vi nyss med varsin jätteglass på vårt lilla café Moccacino. Det må va litet, men oj vad duktiga dom är. Själv beställde jag en fruktbägare och känner mig nu redo att rulla fram. 

Tillbaka hemma i sommarsverige nu alltså! Ikväll får ni se första omgången bilder från Livets Resa i Magaluf!